27 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

16 Ekim 2017, Pazartesi 09:15

BELEDİYE ZAHİRE PAZARININ ÇIĞLIĞINI DUYMUYOR MU?

Hem yazılarımı hem de gazetemizi Torbalı esnafı oldukça büyük bir ilgiyle takip ediyor. Sık Sık gezip dertlerini sorunlarını dinlemeye çalışıyoruz. Ve kalemimiz yettiğince  bu sorunları haberleştiriyoruz. Gazetemizin okunurluğu  ve takipçi sayısı çok yüksek olduğu için haberleştirdiğimiz her sorun ve problem sadece Torbalı’da değil İzmir’de de yoğun okunuyor..

Geçen hafta Torbalı’nın zahire pazarı esnaflarından Mehmet Ali Gözen beni aradı. Kendisiyle uzun bir telefon görüşmesi yaptım. Gözen yıllardır zahirecilik işi yapan, bu iş ile saçını beyazlatmış Torbalı’nın emektar esnaflarından birisi..Oldukça hüzünlüydü. Hatta zaman zaman çok üzgün ve sitemkar ses tonuyla derdini paylaştı benimle. Daha sonra kendisini gazetemizin muhabiri yerinde ziyaret edip, diğer zahire pazarı esnafıyla birlikte dertlerini dinleyip konu ile ilgili haberimizi gazetemizde yayınladık..

Zahire pazarı eskiden şu anda belediyenin sosyal market yaptığı alanda faaliyet gösteriyordu. Belediye bu alana sosyal market yapacağım diyerek   belki yarım asra yakındır zahirecilik yapılan bu alandan esnafı çıkardı.  İlçe garajının olduğu bölgede üç beş konteyner konulup bu insanlar oraya nakledildi..

Şimdi burada bir parantez açmak istiyorum.

Zahirecilik artık yeni neslin çok ilgi duyduğu ve emek verdiği bir alan değil. O yüzden bir çok ilçede zahirecilikle uğraşan esnafı belediyeler ve odalar teşvik ediyor. Bu mesleğin ölmemesi için yoğun çaba sarf ediliyor.

Ama bir de bize bakın.

Adamları sosyal market yapacağız diye yıllardır ekmek kazandıkları yerden belediye çıkartıyor. Şimdi çalıştıkları yeri ise Torbalı halkı tam olarak öğrenemediği için bu insanlar aylardır kan ağlıyor. Şimdi belediye yönetimi bu insanlara tekrar dönüp diyor ki,  buradan da çıkın Çaybaşı’na gidin. Bu yapılan ne kadar vicdani Allah aşkına?

Bu insanların hepsi yaşını başını almış insanlar. Güç bela kazandıkları üç beş kuruşla tencerelerini kaynatıyorlar.. Zaten yarın öteki gün hakkın rahmetine kavuşsalar bu işi arkalarından gelip yapacak kimse yok..

 

Bu konuda aşağıdaki sorular cevap bekliyor.

Belediye tarafından Çaybaşı adresi gösterilen bu insanlar  insan akışının olmadığı böyle bir bölgede nasıl ticaret yapacak? Kime mal satacak?

Bu insanlar yıllardır emek verdikleri ekmek tekneleriyle karınlarını nasıl doyuracak?

Bu insanlardan yıllardır alışveriş yapan Torbalı halkı Çaybaşı’na kadar gidip nasıl ihtiyacını giderecek?

Bu insanların sürgün gibi oradan oraya gönderilmesinin sebebi büyük çoğunluğunun CHP’ye yakın kişiler olması mıdır?

Belediye yönetimi oluşacak mağduriyeti gidermek için bir plan proje hazırlamış mıdır?

 

Önümüz kış ve zahire pazarının esnafı büyük bir belirsizliğin göbeğinde çözüm bekliyor. Bu esnaf kardeşlerime verdiğim söz gereği, bir nebze katkı olsun diye bu yazıyı yazmak istedim. Bu konuda bir çağrı da yapmak istiyorum..

 

Torbalı Belediye Başkanı Sayın Görmez'e buradan açık çağrı yapıyorum.

Zahire pazarı esnafının derdi büyük ve dertlerine sizin çare bulmanızı bekliyorlar. Bu konuda onları mutlu edecek, başınızın çaresine bakın tarzı bir yaklaşım içermeyecek , kucaklayıcı bir çözümün bulanacağına inanmak istiyorlar..

Emek en yüce değer ve ekmek aslanın ağzında..Ve bizler komşusu açken tok yatan bizden değildir diyen bir kültürden geliyoruz.. Zahire pazarının esnafı açken ve tenceresi kaynamıyorken bu derde ve sıkıntıya kimse sırtını dönmemeli..

Bu konu ile yapılacak girişimleri ve gelişmeleri yakından takip edeceğim. Gazeteci olarak birinci görevimiz mağdurun, sesini duyuramayanın sesi soluğu olmak..

Bu konuda ses olmaya devam edeceğiz..