19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

11 Kasım 2017, Cumartesi 13:09

BED BEREKET

Garip konuşuyoruz,garip durumlarımızın yansıması çok garip konuşuyoruz çok. Düzgün giden hiç bir şeyimiz olmadığından dolayı şekillenen hayatımızda toplumsal kültürümüzün parçası dilimizde Arap saçı.İslam kültürünü benimsemiş Ülkeler arasında sadece ülkemizde yapılabilen Cumhuriyet devriminin kültür devrimi ancak bu kadar başarılı olabilmiştir. Ne yazık ki. Yazının başlığını oluşturduğum, çok kullanılan bed bereket cümlesi çok dikkatimi çekti geçtiğimiz Pazartesi günü Aile Hekimliğinde. Günde Otuz Beş in kelime tüketmesi gereken bayanların iç dünyasının dışa yansımasında, karşılarında otururken kulak misafiri olduğum için çok üzüldüğüm karşılıklı duygu paylaşımının bende bıraktığı olumsuz, üzüntü verici dorumu.

Genç kadın İkiz çocuklarına hamile.Ona güzel tavsiyelerde bulunuluyor diğer bayanlar tarafından yemesi gereken şeyler anlatılıyor. Buraya kadar çok güzel, güzel olmasına da hamle bayan sırası geldiği için doktora gittiği an başlıyor toplumsal kültür işte.Hamileliği belli oluyormuş,sakınmıyormuş, önünü kapatmıyormuş onun için bed bereket kalmazmış. Erkek egemen olmuş toplumda kadının adı yoktur yok olmasına da bir de kadın bunu savununca işler iyice karışıyor.

Bed;Yaşadığımız toplumda Pek ile eş anlamlı harf değişimine uğramış olarak çok az kullanılır.(Ekinler bed güzel olmuş gibi)bazı yörelerde.Ancak kötü anlamda(Fena,Çirkin,Yaramaz,Hırçın,Suratsız,kötü) kullanılması yaygındır.İngilizcede yatak anlamı taşır. Bereket;Dini keleme olduğundan dolayıdır ki çok fazla kullanılır dilimizde. (Çok,Pek,İyi,Güzel,Bolluk,Gürlük Çokluk)Anlamlarında kullanılır. İngilizcede Yirmi İki faklı kelimede kullanılır. Yani hem kötü,hem iyi kelimesini aynı cümle içinde. Bir anlam da kullanmak sanırım bize özgü durum olsa gerek.

CE-HA-LET denir bunu adına,cahillik değil bu.Hiç mi yetiştirmiyorsun kendini,hiç mi çoğaltmıyor musun bildiklerini. Hep yererinde sayıyorsun,hatta geriye doğru gidiyorsun.Hamile kadının hamileleliğini gizlese idi ayıp etmiş olmayacak mıydı? Hamile olduğu belli olunca ayıp etmiş,günaha girmiş oluyorsa hamilelik ayıp bir şeydir sonucu çıkaralım o zaman yapmayalım. Hamileliğini gizlemiş olsaydı senin evine giren paranın alım gücü mü yükselecekti,evinde yok yok olacaktı.Yediğin önünde yemediğin arkanda mı olacaktı.Bunları yazarken şu çıkarılmamalı asla. Hamile olsun veya olmasın,hatta bayan veya erkek fark etmez çıplak dolaşalım demek istemiyorum.

Özgürlük sonsuz değildir.(Ege bölgesinde giyilen şalvar giyiyordu hamile bayan) Vatanımız için ileriye ve güzel şeylere doğru uğraşmış, saltanatı kaldırıp Cumhuriyeti getirmiş, kul değil birey olmayı öğretmeye çalışmış.

Yurtsever Vatan Evlatlarını saygı ile anıyorum.

SON KASIMA KADAR AÇTIĞIN YOLDAYIZ.YOLUNUZ DEVRİMLERİNİN YOLUDUR