29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

12 Haziran 2017, Pazartesi 08:26

BAYRAMDA BURADAYIZ GREVDEYİZ

Cumartesi günü öğleden sonra Form Ambalaj fabrikası işçilerinin grevine uğradım. İşçiler onurlu davalarında 18. Günü kutluyorlardı. 40 kişi civarında işçinin çalıştığı bu işyerinde adaletsiz bir ücret dağılımı ve zam talebinin karşılanmaması bu grevin ana etkenlerini oluşturmuş. Fabrikada hafta içi birkaç bakımcı dışında çalışan yok. Hafta sonu nöbetleşe değişiyorlar. Fabrikada asgari ücretten de az 1200 tl gibi komik rakamlara çalıştırılan işçi kardeşlerimiz var. Haliyle bu durum grevi meşrulaştırıyor. Bazı işçi arkadaşlarımız diğer arkadaşlarından fazla maaş almalarına rağmen “bana ne” demeyerek grevde bulunmaları hem dostluğu perçinlemiş hem de iyi niyet eşit hak ve adalet isteğini anlamlı kılmıştır.

Grev coşkulu bir şekilde devam ettiğini gözlemledim. Şampiyon Ayrancılar takımının davulunu çalarak destek veren minik eylemci Mustafa Yiğit grevin hem neşe kaynağı hem de maskotu olmuş durumda. Bayramda buradayız grevdeyiz pankartları da güzel olmuş. Emekçi kardeşlerimiz davanın sonuna kadar gitmeye kararlılar. Bu durum haliyle bir çok emekçiye emsal teşkil edecektir. Aynı problemlerin yaşandığı işyerlerinde direniş gücü verecektir. Güzel günler göreceğiz çocuklar. Peki güzel günler de bizi görecek mi? Elbette görecek.

İlçenin önde gelen siyasetçilerinden Övünç Demir, Yurdadoğ Mutlu ve İbrahim Demir greve destek vermeye gelmişler. Siyasetçilerin işçilere destek vermesi ayrı bir güzellik oldu. İşçiler 18 günde ilk defa siyasilerin geldiklerini ve gelmelerinin kendilerini mutlu ettiklerini söylediler. İlerleyen zamanda Ege İşçi birliği “ Direne direne kazanacağız “ sloganlarıyla grev yerine geldiler. Hoş bir sohbetten sonra tiyatro grubu fabrika önünde bir oyun sergilendi. Sergilenen oyun çok güzeldi. Nasıl direneceğimizi anlatıyordu adeta. Hem eğlendik hem de birlikte mücadele etmenin ne kadar önemli olduğunu kavradık. İşçiler olmadan fabrika olmaz, üretim olmaz, hiç bir şey üretilmez.

Bu ülkede savaşarak ölen de işçi fabrikalarda kazalarda ölen de işçi. Yalnız kalan işçiye karşı işveren kanunların açıklarını rahatlıkla kullanıp o işçiye yaptırım uygulayabiliyor. Yalnız işçiyi vatan haini bile gösterebiliyorlar. O yüzden emeğimiz kutsaldır. Emeğimize haklarımıza bilinçli örgütlü bir şekilde sahip çıkmakta fayda var. Ortam sadece sendikalara bırakılmamalı işçi komiteleri kurmalı. İşçi isteklerini komiteler sayesinde sendikalara iletmeli. Ege işçi birliğinin getirileri grevi aydınlattı hatta bende aydınlandım. ÜLKE GÜNDEMİ Zeytin alanları tasarısı geri çekilmiş. Hayırlısı olmuş. Umarım bu konu tekrar ısıtılıp geri gelmez...

Onuru ekmeği için mücadele edeni değil de uyuşturucudan içeri atılanların tahliyesini izledik geçenlerde. Medya patronları onursuzluğu onurmuş gibi göstermekten vazgeçsin.50 günde 60 şehidin gündem de olmazken Arda, Deniz Seki, Şeytan Rıdvan'la uyutuluyoruz. Evet bende varım diyenler aslında “ben davarım” diyorlar.

EKMEK YOK PİDE VAR YERSEN

Geçenlerde halk ekmek mi yoksa fiyat indirimi mi gerilimi vardı. Fiyat düştü. Dün bir fırına gidip ekmek alayım dedim. Fırında ekmek yok. Niye yok diye sordum. “Akşam ekmek çıkarmıyoruz sadece pide var” dediler. Ekmek sabahtan kalma vardı. Bende almadım. Fırıncıların başkana indirim konusunda yaptıkları protesto mudur? Yoksa ramazandan doğan rant meselesi midir ? Ekmek 1 pide 2 tl. Çözemedim. Yorum sizin.