28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

30 Ağustos 2017, Çarşamba 09:36

BANDO MIZIKA ÇALMAYINCA UNUTTU MU MİLLET?

Bayramları yaşatan stadyumlar değil. Ön koltuklara dizilen güneş gözlüğü takıp ciddi edayla program seyreden protokol şahsiyetleri de değil. Bando mızıka çalıp marş çalan orkestralarda değil bayramları yaşatan. Çocukların eline bayrak verip sallatmakta değil. Bayramları yaşatan halkın yüreği ve ruhundan başka bir şey değil.

Bakın artık stadyumlarda kutlanmıyor bayramlar. Her bayram kutlaması türlü bahanelerle savuşturuluyor. Her milli bayramın karşısına başka bir alternatif kutlama çıkartılıyor. Artık 30 Ağustoslar’da bando çalan çocuklar yok. Öyle coşkulu kutlamalar da yok. Adet yerini bulsun diye yapılan kutlamalar ise tatsız tuzsuz .

Peki bitti mi?

Bütün bunları bayramların içinden çıkartınca 30 Ağustoslar bitti mi? 19 Mayıs’lar, 23 Nisan’lar, 29 Ekim’ler bitti mi?

Mustafa Kemal Kurtuluş savaşını arkasına ayağı çıplak, başı kabak, üstü başı perişan Anadolu halkını alarak kazandı.

Bu bayramlar protokol bayramı değildir zaten.

Bu bayramları dişiyle tırnağıyla kazanan ve bu bayramları bayram yapan Mustafa Kemal’in ardına düşen Anadolu halkıdır. Bu bayramlar halkın bayramıdır. Kim halkın yüreğindeki bayramı yasaklayabilir ki? Öyle bir fermanı yazdı mı tarih?

Geçit törenleri olmayınca, stadyumlarda gösteriler olmayınca, bando mızıka çalınmayınca, kutlama mesajları usulen yayınlanınca bu halk unutur mu 30 Ağustos’u? Unutmaz çünkü ; bu ülke 1919 yılının ilk mevzisine dönmüştür artık. Bandırma vapurunun ilk demir aldığı puslu havaya dönmüştür. Hakkında ölüm fermanları çıkartılan, vatan haini diye yaftalanan, işbirlikçi padişahın üstüne cellatlarını gönderdiği, din adına katli vaciptir fetvası çıkartılan büyük liderin ilk mevzisine dönmüştür. İşte o yüzden ne kadar silinmek için uğraşılsa da halk sahip çıkıyor 30 Ağustos’a..

Biliyor ki artık bu mevzinin gerisi karanlıktır. Bu mevzinin gerisi bu yurdun bölünmesi, parçalanması, kardeşin kardeşi kırmasıdır. Bu mevzinin gerisi emperyalizmin kirli elinin bu ülkeye girmesidir. O yüzden bu mevziye sahip çıkıyor bu halk. Kardeşliğin, vatanın bölünmez bütünlüğünün, medeniyetin, kul gibi değil yurttaş gibi yaşamanın bu mevzideki savaşla kazanıldığını biliyor.

İlçemiz Torbalı Kurtuluş savaşında işgal edildi tüm İzmir gibi. Dedelerimiz analarımız kan ağladı o günlerde..

Bu topraklar o yüzden vazgeçmiyor 30 Ağustoslardan işte.

Bırakın çalmasın mızıkalar bandolar.

Bırakın kapıları kilitlensin stadyumların.

Bırakın adet yerini bulsun diye geçiştirsin çok önemli kişiler.

30 Ağustos’u bando mızıka ile kazanmadı. Bu ülkeyi bando mızıka ile kurmadı. Arkasına seçkinleri, protokolleri alarak kurmadı bu cumhuriyeti Mustafa Kemal.

Mustafa Kemal’in Kurtuluş savaşında arkasında kim varsa, kim onunla omuz omuza durduysa düşmana karşı, 30 Ağustos zafer bayramını da bugün o yürekler kutluyor işte.

Dava gerçek özündedir.

Halkın bayramı 30 Ağustos halkımıza kutlu olsun.