16 Nisan 2024, Salı

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

5 Mayıs 2017, Cuma 13:02

AVUSTRALYA FİRMASINDAN TORBALI'YA DEV TESİS

Palet havuzlama hizmeti veren ve Türkiye genelinde 7 milyon paletlik dolaşım ağına sahip olan Avustralya merkezli CHEP, İzmir’e 20 milyon liralık yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Palet havuzlama hizmeti veren ve Türkiye genelinde 7 milyon paletlik dolaşım ağına sahip olan Avustralya merkezli CHEP, İzmir’e 20 milyon liralık yatırım yapmaya hazırlanıyor. İzmir’deki mevcut servis merkezini Torbalı’da yapacakları yatırımla büyüteceklerini belirten CHEP Türkiye Genel Müdürü Şafak Aktekin, “Otomosyon sistemli çağdaş bir tesis yapacağız. Ciromuzun yüzde 18’ini sağladığımız İzmir’de Billur Tuz, Dr. Oetker ve Dimes gibi önemli müşterilerimiz var. Kula’nın buradaki fabrikası da müşterimiz. Görüştüğümüz yağ şirketleri de var. Onlarla görüşmelerimizi sonuçlandırma aşamasındayız” dedi. Aktekin, iş hacminin yıl büyüdüğünü ve İzmir'deki servis merkezinin artık yetmediğini belirterek, "Torbalı’da arsa bakıyoruz. Otomasyon sistemi kurup daha çağdaş bir tesis yatırımı yapacağız” diye konuştu. Türkiye’deki en büyük Avustralya şirketi CHEP’in Türkiye’deki en büyük Avustralya şirketi olduğunu hatırlatan Aktekin, “Türkiye pazarına 2009'da girdik ve Türkiye’ye 180 milyon lira yatırım yaptık. Paletlerin boşlarından Türkiye’de 3 milyon tane var. 15 bin noktadan palet topluyoruz. Her yıl 1 milyon tane yeni palet alıyoruz. Paletlerimizi yılda yaklaşık 7 milyon defa kullandırtıyoruz. Bu, Türkiye pazarının yüzde 8-9’una denk geliyor. Her yıl yeni ekipman alımı, büyüme için 50 milyon lira harcıyoruz. Paletleri satmıyoruz, kiralıyoruz” dedi.

20 MİLYONLUK TESİS

İş modellerinin, ‘havuzlama’ olarak tanımlandığını anlatan CHEP Türkiye Genel Müdürü Şafak Aktekin, “Uber, araç havuzluyor, Airbnb ‘ev’ havuzluyor. Araç kiralama şirketleri bizim iş modelimize benzer” diye konuştu. Palet sistemlerinin hızlı tüketim sektöründe yoğun olarak kullanıldığını anlatan Aktekin, piyasadan tüketim verilerini anlık izlediklerini kaydetti. Bu verileri, İspanya’da ‘Chep Retail Indeks’ ile açıkladıklarını belirten Aktekin, aynı çalışmayı Türkiye için de yapacaklarını söyledi. Aktekin, “Piyasadan anlık verileri topluyoruz, ne üretiliyor, ne tüketiliyor biliyoruz. Chep Retail Indeks’i İspanya’da açıklıyoruz. Türkiye’de de yapacağız. Şu anda altyapısını oluşturuyoruz” dedi.