20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

14 Nisan 2017, Cuma 08:28

ATATÜRK CUMHURİYETİ İLE DERDİNİZ NEDİR?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'e gelerek iş adamları ve meslek gruplarıyla bir araya geldi. Anayasa değişikliğini içer!en 18 maddenin getirdiği referandum sürecine sayılı günler kala son açıklamalarını yapan Kılıçdaroğlu, “Demokratik parlamenter sistem devam mı etsin yoksa tek adam rejimi mi gelsin?” diye sordu

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'e gelerek iş adamları ve meslek gruplarıyla bir araya geldi. Anayasa değişikliğini içer!en 18 maddenin getirdiği referandum sürecine sayılı günler kala son açıklamalarını yapan Kılıçdaroğlu, “Demokratik parlamenter sistem devam mı etsin yoksa tek adam rejimi mi gelsin?” diye sordu.İzmir’de Kaya Termal Otelde gerçekleşen referandum öncesi son toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, İzmir milletvekilleri, belediye başkanları,odalar ve borsalar, kooperatifler ve diger iş dünyası ve meslek temsilcileri katılım gösterdi.Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi'nin Torbalı'da önde gelen isimlerinden Övünç Demir de katıldı..Kılıçdaroğlu toplantıda anayasa değişikliğini içeren 18 maddelerin doğuracağı olumsuz sonuçlardan bahsederken öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın ‘Atatürk’te tek adamdı’ cümlesine açıklık getirdi..CHP liderinin konuşmasındaki satır başları şu şekilde:

PARLAMENTER SİSTEM Mİ YOKSA TEK ADAM MI ?

Kısa bir süre sonra sandığa gideceğiz. Hepimize ağır bir sorumluluk düşüyor. Burada bir partinin genel başkanı olarak değil sizler gibi vatanını seven bir vatandaş kimliğiyle konuşacağım. Çünkü biz bir parti seçmiyoruz, bir kişiyi seçmiyoruz ve bir tercihte bulunacağız. Demokratik parlamenter sistem

MİLLET KADERİNİ KENDİSİ SEÇECEK

Bize neden anayasa mahkemesine gitmediniz diye sordular. Bir milletin kaderini bir mahkeme değil, milletin kendisi seçer. Ortak paydada buluşabilirsek çözemeyeceğimiz hiç birşey yoktur. Kimliklerimiz, inançlarımız, görüşlerimiz farklı olabilir ama huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bunun adı da demokrasidir ve bunu korumak zorundayız. Benim sorumluluğum kadar en az her bireyin kendi sorumluluğu da var. Olay düşünme ve karar verme zamanı. Önemli olan ayın 16’sında sandığa gidip inandığımız değerleri sandığa yansıtmak.

BU ANAYASA ÜLKENİN HANGİ SORUNUNU ÇÖZÜYOR?

Şunu düşünmenizi isterim; bu 18 madde Türkiye’nin hangi sorununu çözüyor? Benim okuduğum kadarıyla hiçbir sorun çözmüyor. Tam tersine ülkeyi sonu belirsiz bir sürece sokuyor. 80 milyonu bir kişiye emanet ediyoruz. Akıl akıldan üstündür kavramı anlamını kaybediyor. Ne tür yetkiler veriyoruz bir kişiye? Başbakanlığın ve bakanlar kurulunun olmadığı bir düzen geliyor. Arzu ettiği kadar bakan sayısı takdir edebilecek ve sayısı belli değil. Peki bakanı belirlerse ne olur? Bugünkü parlamenter demokratik sistemde her bakanlığın bir yasası vardır. O yasalarda tek tek bakanların görevi tanımlanmıştır ve yetki TBMM’dir. Tek adam rejiminde bu yetki meclisten alınıyor ve cumhurbaşkanına veriliyor. Anayasa süreci bu anlamda olgunlaşma sürecidir. Tek adam yönetiminde ise bu olmayacak. Bu durumun partisi yok. Sandığa giderken hepimizin düşünmesi lazım. Bütün yasalar anayasa uygun olmak zorundadır.Türkiye’nin ne kadar tehlikeli bir süreçten geçtiğini bilmenizi isterim

MUSTAFA KEMAL’E TEK ADAMDI DİYORLAR

Mustafa Kemal Atatürk tek adam Kılıçdaroğlu kendi tarihini bilmiyor’ diyorlar. Bunu şöyle açıklayım; Celal Bayar’ın kızı 94 yaşında ve Demokrat Partili bir aileden geliyor. Onun da en büyük rakibi ise Cumhuriyet Halk Partisi. Celal Bayar’ın kızı Atatürk tek adamlığı aklından geçirmemiştir diyor. Ve bunu bilen en iyi kişi Celal Bayar’dır. Sivas ve Erzuzum kongrelerinde tek adam mı vardı? Tam tersine bütün yetkiler TBMM’deydi. O kadar milli iradeye önem veriliyordu ki hakimiyet milletindir maddesi 1921 anayasası ve diğer anayasalarda da var. Şimdi biz parlamentodan bu yetkiyi alıyoruz saraya veriyoruz. Ve o kişi parlamentoyu arzu ettiği zaman fesih edebilecek. Bu yetki gazi Mustafa Kemal paşaya bile teslim edilmedi. Bu durumun partiyle bir ilgisi ve devlet yönetimiyle ilgisi yok.

ÇİFT BAŞLILIK ASIL BU SİSTEMDE OLACAK

Neden rejim değişikliğine ihtiyaç duyuyoruz ben bunu anlamış değilim .Çift başlılığı ortadan kaldıracağız diyorlar. Bir tane cumhurbaşkanı bir başbakan var nerede çift başlılık. Aynı işi iki kişi yaparsa çift başlılık olur ve herkesin yetkisi belirlenmiştir. Biri diğerinin işine müdahale etmediği sürece çift başlılık olmayacak. Eğer bu anayasa değişikliğini içeren teklif geçerli olursa çift başlılık olacak. Cumhuriyetin kurulduğu yıllardan bu yana cumhurbaşkanı tarafsız olmuştur. Cumhurbaşkanı makamı bizim ortak paydamız ve ortak değerimizdir. Hem parti genel başkanı olup tarafını belli edecek hem de tarafsızlık ilkesiyle birlikte hakim ve savcıları atayacak. Ama bir partinin genel başkanı olduğu zaman çift başlılık ortaya çıkacak. Hem partisinin il başkanını kendi belirleyecek hem de valiyi. Bu tepeden tırnağa, tabanda da olmak üzere çift başlılığı getirecek. Sıradan bir değişiklik yapmıyoruz bir rejimi değiştiriyoruz.

ANAYASALAR NEDEN ÖNEMLİ

Güçlü devlet karşısında vatandaşın haklarını güvence altına alan metinlerdir anayasalar. Vatandaş anayasal güvence altında hak arama özgürlüğüne sahip olmalıdır ve bu yüzden anayasalar önemlidir. Ayrıca hiçbir gerekçe göstermeden ülkede OHAL ilan edebilecek.

FATURAYI 80 MİLYON KİŞİ ÖDEYECEK

Bu kişi tek başına bu yetkileri alıp hata yaparsa faturasını 80 milyon ödeyecek. Bu bir memleket meselesidir ve hepimizin bu konuda sorumluluk üstlenip vatandaşlarımızı aydınlatmamız gerekiyor. Eğer Türkiye böyle bir sürecin içine girerse demokrasi olmayan bir dikta ortaya çıkacak. Faturayı en başta iş dünyası ödeyecektir. Ve ayrıca denetlenmesi mümkün olmayan bir mekanizma ortaya çıkıyor. Anayasa mahkemesine gitmesi için 400 milletvekilinin oyuna ihtiyacı var. Hesap vermeme üzerine inşa edilen bir demokrasi anlayışı içerisinde bir rejim değişikliği bu. 15 hakimin 12’sini kendisi tayin ediyor. Benim tayin ettiğim bir hakim beni nasıl yargılar. Kaygı ve kuşku yaratmaz mı toplumun belleğinde, bunu hepimizin düşünmesi lazım. Ön yargılardan arınarak sandığa gitmek zorundayız. Ama siz önce evlatlarınızı düşünmek zorundasınız. Çocuklarınıza nasıl bir Türkiye bırakmak istiyorsunuz? Bu ülke kendi özgür iradesiyle çok partili hayata geçti. Demokrasimizde tabiî ki eksiklikler var ve bu konuyu Davutoğlu ve Binali Yıldırıma da söyledim. Neden dayatma kültürüyle yasa çıkartıyoruz. Oturalım hep birlikte Avrupa standartları üzerinde bir yasa çıkartalım. Bu ülke bunu hak etmiyor mu?

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'YLE ALIP VEREMEDİĞİNİZ NEDİR

Milli irade diyorlar ama yüzde 10’un altında olan bir parti neden mecliste temsil hakkı yok? Siyasette ahlak neden egemen olmaz. Biz bunu istiyoruz. Hakkını yemeyim Sayın Davutoğlu siyasi etik kanunu getirdi ama saray maalesef buna izin vermedi. Malı götüren adamdan siyasetçi mi olur bunu asla kabul etmiyorum.Defalarca söyledim sayın cumhurbaşkanının bir danışmanı var Mehmet Uçum diye. 16 Nisan için yaptığı bir paylaşımda yeni devlet kurulmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Erzurum ve Sivas kongresi boşuna mı toplandı. Yeni devlet arayışı hangi gerekçeyle ortaya çıkıyor. Sizin Türkiye Cumhuriyeti’yle alıp veremediğiniz nedir. Yeri geldi Türkiye Cumhuriyetini bile sildiniz siz.

15 YILDIR BU DEVLETİ FRANSIZLAR MI YÖNETİYOR

Efendim tek adam rejimi gelirse ekonomiye istikrar gelecekmiş. 15 yıldır bu devleti Fransızlar mı yönetiyor. Bütün bakanlıklar, bürokrasi, Merkez Bankası, diğer bankalar ve ekonomik kuruluşlar hepsi size bağlı. Siz yol köprü yaptığınızda biri size karşı mı çıktı. Siz terörü bitirdiniz de biz karşı mı çıktık. Defalarca terörü bitirmek için bizden her türlü destek alacaklarınla ilgili açıklama yaptık