29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Turizm

10 Haziran 2017, Cumartesi 15:09

ANIT AĞAÇLAR KORUMA ALTINA ALINIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Konak, Bergama, Bornova, Karabağlar, Buca, Kemalpaşa, Menderes, Torbalı, Foça ve Beydağ'da bulunan 50 adet çınar ağacını korumak ve bakımını yapmak için kolları sıvadı.

Konak, Bergama, Bornova, Karabağlar, Buca, Kemalpaşa, Menderes, Torbalı, Foça ve Beydağ'da bulunan 50 adet çınar ağacını korumak ve bakımını yapmak için kolları sıvadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, asırlık ağaçları zararlı bakterilerden arındırıyor ve çürüyen kısımları özel ilaçlarla tedavi edip böcek tahribatına maruz kalan alanları özel macun ile kapatıyor. Yıllara meydan okuyan bu ağaçlar, "gençleşme operasyonu" ile tarih tanıklığına daha uzun süre devam edeceğe benziyor. Anıt niteliği taşıyan çınar ağaçlarının bakım ve restorasyon işinin asıl amacının çürümüş veya çürümeye yüz tutmuş kısımlarını tedavi etmek olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Dairesi Başkanlığı yetkilileri, tehlike arz eden kısımların da güvenilir hale getirilmesiyle ağacın ömrünün uzatılmasını hedefliyor.

KORUMA ALTINA ALINACAKLAR

Yaklaşık 500 yıllık çınarların, kovuk ve yara ağızlarında bulunan böcekler tarafından defalarca saldırıya uğradığını ve bakıma muhtaç duruma geldiği kaydeden Park Bahçeler Dairesi Başkanlığı yetkilileri, "Önce böceklerin yarattığı tahribatı temizleyerek, bordo bulamacı ilacı ve koruyucu ilaçla ağacı sterilize ediyoruz. Daha sonra ağacın kuruyan dallarını budayarak bakımını yapıyoruz ve gübreleme işlemiyle de ağacın isteklerini karşılıyoruz. Bu zedelenme işlemlerinin tekrar yenilenmemesi için de her yıl kışlık ve yazlık olarak ağaçların bakımlarını, ilaçlamalarını yapıyoruz. Amacımız ağacın gençleşmesini sağlamak ve bu doğa değerlerini çocuklarımıza miras bırakabilmek" dedi.