29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

31 Mart 2017, Cuma 09:09

AKP’DE YÜKSEK HAYIR SONRASI HESAPLAR

Referandum için son düzlüğe girildi.. Torbalı yollarına düşen bakan, milletvekili sayısında ciddi bir artış var. Neredeyse her hafta bir bakan Torbalı’da arz-ı endam ediyor. Eğer bu kadar çok bakan geliyorsa vardır elbet bir sebebi hikmeti diye düşünmek lazım elbet.. Mutlaka ki Torbalı’dan hayır oylarının yüksek çıkacağının perde arkası kulislerini almışlardır. Tabana kuvvet tabloyu nasıl evet yönüne çevirebilirizin hesabını yapıyorlar. Geçenlerde CHP ve onun nezdinde Hayır cephesine dönük durum tespiti yapmış, Torbalı sokaklarında Hayır’ın anlamsız sessizliğini sorgulamıştım. O tarihten bu yana Hayır platformu kuruldu ve Torbalı sokakları hayır diyenlerin araba müzikleriyle daha fazla inlemeye başladı..Platform çalışmaya oldukça hızlı başladı..Geniş tabana dayanan hayır platformu Torbalı’daki hayır oylarının yüzde 60 seviyesine kadar tırmanmasına büyük katkı sağlayacaktır..Peki Hayır oylarının yüksek çıkması Torbalı’da bulunan evet ittifakında ve ittifakın ana omurgası AKP teşkilatında nasıl sarsıntılara yol açar onu kısaca bir analiz edelim..

TORBALI’DA KRİTİK EVET OYU YÜZDESİ NEDİR?

Durumu iyi analiz edebilmek için 1 Kasım 2015 genel seçimlerinin Torbalı sonuçlarına şöyle bir göz atalım. AKP yüzde 37,07, CHP yüzde 35.03, MHP yüzde 12.95, HDP yüzde 12.45, Saadet yüzde 0.44,BBP yüzde 0.38, Vatan yüzde 0,36,Demokrat Parti yüzde 0.17, DSP yüzde 0.11.. Bu sonuçlara bakarsak evet cephesinde yer alan AKP,MHP ve BBP gibi partilerin Torbalı siyasetindeki oy yüzdesi yüzde 50 küsur civarında görünüyor.. Yani bu evet ittifakının 16 Nisan’da Torbalı’da alması gereken evet oyu miktarı yüzde 50 demektir bu...Bu oyun altına düşen her oy miktarı bu ittifakın Torbalı seçmeninden o kadar az itibar gördüğünü gösterir. Eğer bu oy yüzdesi sorgulanmayacaksa ittifaklar o zaman niye var?

ATİLLA KAYA HER DURUMDA ŞANSLI

Evet ittifakının yüzde 50’den aşağı düşen oyu için yapılacak sorgulamalardan çok can alıcı sonuçlar çıkacaktır.. Şu kampanya dönemine bir bakalım. Atilla Kaya her gün başka bir yerde.. Çok yoğun bir tempoda çalışıyor. Belki de İzmir’de AKP’nin en çalışkan ismi. Bir gün Selçuk’ta ertesi gün Urla’da..Bunu neden yazdım ? Çünkü Torbalı’da referandum sandığından yüzde 50 altına düşen evet oylarında Atilla Kaya bu çalışmalarını gösterip, ben daha ne yapayım elimden geleni yaptım diyerek kendini çok rahat temize çekebilir. Hele ki vekili olduğu İzmir birinci bölgede evet oyları çok fazla fire vermezse çok rahat bir şekilde gönül rahatlığıyla bu tabloyu gösterebilir. Peki bu durumda sorgulanacak yer neresi olur?

DÜŞEN OYLARI ‘’GÖRMEZ’’ DEN GELİRLER Mİ?

Torbalı’nın referandum sandığından AKP-MHP ittifakı için yüzde 50’in çok altına düşen her oy için belediye yönetimi sorgulanacaktır. Bu en başta eş dost arasında mırıltı şeklinde başlayan bir itiraz olarak başlayıp sonra yüksek sesle bir hesap sormaya varabilir.. Bu sorgulamanın dozajı Türkiye genelinde referandumdan evet veya hayır çıkması durumuna göre değişecektir elbet.. Türkiye genelinde sandıktan evet çıkması savaş baltaları yerel seçim öncesine kadar kuma gömülebilir.., Ama Türkiye genelinde sandıktan hayır çıkması durumunda yakın zamanda bir hesaplaşma kaçınılmazdır.. Parti içindeki Görmez ve Kaya ekiplerinin bu süreçte karşı karşıya geleceğini düşünmek için kahin olmaya gerek yok herhalde..Yüzde 50’in çok altına inen hele hele yüzde 45’in altına inip yüzde 40 seviyesine düşen evet oyları Ticaret Odası seçimleri gibi ileride kurulacak pek çok dengede Kaya ekibinin elini güçlendirecektir.. Ve henüz 2 yıla yakın zaman olsa da önümüzdeki yerel seçimlerin aday belirleme aşamasında kartlar yeniden karılacak ve saflar şimdiden sıkılaştırılacaktır..