19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

18 Ocak 2018, Perşembe 09:17

AK PARTİ BÜYÜKŞEHİR'E TORBALI'DAN MI ADAY GÖSTERECEK?

Geçen yılda yine bu konuda bir yazı kaleme almıştım. Yazıyı  ileriki olası gelişmeler ne yönde seyredecek, inceleyip bakacağız ve bu konuda o gelişmeler üstünden bir yazı daha yazacağız diyerek ucu açık bir halde bırakmıştık. Geçen yıl yazdığım yazıda belirttiğim tespitleri destekleyen epeyce gelişme birikti. Siyaset kulislerinden bol bol bilgi akışı oldu. Bu kulis bilgilerini kırmızı kaplı deftere not aldık.. Bugün kırmızı kaplı o defteri açıp bir yazı daha yazalım istedim.

CHP İzmir’in kalesi.. AK Parti tüm gücüyle şu anda Başbakan olan Binali Yıldırım ile en son yerel seçimde İzmir’in AK Parti için geçilmez olan o kale surlarına yüklendi ama kaleyi ele geçiremedi. Ama Sayın Yıldırım’a İzmir adaylığı uğurlu gelmiş olacak ki, İzmirliler ona Belediye Başkanlığını vermedi ama kendi partisi Başbakanlığı verdi.

2019 yılında yapılacak yerel seçime 1 yıla yakın bir zaman kaldı. Doğal olarak siyaset kulisleri epeyce hareketli.. AK Parti cephesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına kim aday gösterilecek sorusu da İzmir siyasetinin en çok merak edilen sorularından birisi olma özelliğini taşıyor.

Sorular havada uçuşuyor.

AK Parti 2019 seçiminde yerel dinamiklere hitap eden kuvvetli bir İzmir kökeni üzerinden yerel bir aday mı çıkartacak?

Yoksa Ankara’dan kabine içinden veya genel merkeze yakın kuvvetli bir siyasi figür mü İzmir kalesine sefer eyleyecek?

Son dönemde siyasi kulislerde bazı isimler dillendiriliyor. Ama neredeyse 2 yılı aşkın süredir kulislerde sürekli konuşulan Torbalı’nın yakından tanıdığı bir isim var ki, o isim her geçen gün daha da yükselen ivme ile konuşulur oldu.. O isim de daha önceleri Torbalı Belediye başkanlığına çeşitli defalar aday olup kazanamamış , sonrasında şansını ülke siyasetinde deneyerek AK Parti’den İzmir Milletvekili olmuş olan Mahmut Atilla Kaya.. Kaya’nın milletvekili seçildikten sonra özellikle son 1.5 – 2 yıldır ürettiği söylemlere ve aktivitesine bakılınca bunu kolaylıkla görmek mümkün.. Bana ulaşan iddialar o yönde ki , AK Parti Genel Merkezinden Kaya’ya sahaya çık ve bu adaylık için giden yolda çalışmalarını yap tarzı çeşitli telkinler verildiği şeklinde..

Son dönemlerde bakıyoruz, Kaya en çok Büyükşehir belediye başkanı Kocaoğlu ile yoğun polemikle karşılıklı bir restleşme halinde. Gün geçmiyor ki , Kocaoğlu’nun bir açıklamasına Kaya tarafından bir karşı açıklama yapılmasın? İzmir’in AK Partili diğer milletvekilleri bu tür yerel polemiklere neredeyse hiç girmiyor. 

İzmir basınından bazı arkadaşlarla yaptığımız sohbetlerde aşağı yukarı aynı fikir herkeste oluşmuş durumda. 2019 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AK Parti’nin öne çıkan adaylarından birisi Atilla Kaya olabilir. Bu konuda öne çıkan diğer bir isim ise Hamza Dağ.. Basından bazı arkadaşlar Hamza Dağ’ın şansının Kaya karşısında arkasında genel merkez rüzgarını daha kuvvetli olmasından dolayı daha yüksek olduğunu ifade ediyorlar. Kulislerde AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Adaylığı için öne çıkan bir isim daha var. O da şu anda İç işleri Bakanlığı yapan Süleyman Soylu.. 

Ama şu var ki ; sayılan isimler içinde başka sürpriz bir gelişme olmazsa en kuvvetli aday şu anda Torbalı kökenli Atilla Kaya..

Tabi burada bir siyasi riskte göze çarpıyor. Eğer Kaya seçime girer ve son seçimde Binali Yıldırım’ın oy oranından çok aşağıda oy alırsa bu tekrar milletvekili adayı olmasını oldukça zora çıkar. Ama seçime girer Yıldırım’ın oy oranından bir iki puan dahi yukarıda oy alırsa bu da ona milletvekili adaylığı yanı sıra bakanlık kapısını bile açabilir.

Sonuç olarak ; 2019 yılında kimi aday gösterirse göstersin AK Parti’nin İzmir’de şansı çok yüksek değil. Özellikle son dönemde artan siyasi kutuplaşma İzmir seçmenini daha kemikleşmiş olarak CHP etrafında kenetledi. Bu da İzmir’de AK Parti’ye büyük bir eksi yazacaktır.

Bu konuda olası gelişmeler üstünden yazmaya devam edeceğiz.. Şimdilik kırmızı kaplı defterin söyledikleri bunlardan ibaret..