24 Nisan 2024, Çarşamba

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

21 Mart 2019, Perşembe 14:04

AĞAÇ DİKMEYE SEÇİM ENGELİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle Ziraat Mühendisleri Odası Lokali’nde basın toplantısı düzenlendi. TMMOB’a bağlı meslek odalarının katıldığı basın toplantısında açıklama yapan Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sabahattin Bilge, her yıl Orman Günü dolayısıyla ağaçlandırma etkinliklerinin düzenlendiğini, fakat bu yıl etkinliklerin seçim yasakları nedeniyle İzmir Valiliği tarafından iptal edildiğini söyledi. Bilge, "Valilik, ağaçlandırma kurulunun her yıl düzenlemiş olduğu programı bu sene seçim yasakları nedeniyle askıya aldı. Buna söylenecek bir şey bulamıyorum. Fidan dikmenin seçim yasağı ile seçim propagandasıyla ne ilgisi var" dedi.

‘FİDANLIK OTOPARK YAPILMAK İSTENİYOR’

Bilge, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk orman fidanlıklarından olduğunu ve tarihi bir geçmişinin bulunduğunu belirttiği Karşıyaka Orman Fidanlığı’nın, 1924 yılında Bölge Orman Fidanlığı olarak kurulduğunu, oysa şimdi buranın önce şeflik seviyesine düşürüldüğünü, 2017 yılında ise Fidanlık Şefliği’nin de kapatılarak İzmir Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliği bünyesine bağlandığını anlattı. Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sabahattin Bilge, şöyle devam etti: "Olay bununla da kalmadı. Fidanlık faaliyetinin yapıldığı yaklaşık 2 bin metrekarelik iki parsel, yapılması planlanan Karşıyaka Stadı’nın otoparkı olmak üzere verilmek istenmektedir. Aynı zamanda Karşıyaka’da afet toplanma bölgesi hizmeti veren bu alanın tarihi geçmişine zarar verecek uygulama kararının iptal edilmesi gerekmektedir. Karşıyaka Orman Fidanlığı sessiz sedasız yok edilmekte.

" TORBALI’DAKİ ALANLAR TAŞOCAĞI RİSKİ ALTINDA

Orman Genel Müdürlüğünce Buca Tınaztepe mevkiinde yeri devlet ormanı içinde kalan ve 2014 yılında inşa edilen yangın eğitim merkezinin, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne kiralanmak istendiğini de açıklayan Sabahattin Bilge, "Orman yangınlarında görev yapan personelin eğitimi için gerekli olan teknolojik cihazlara sahip bu eğitim merkezi mademki gerekli değildi, niçin inşa edilmiştir? Eğitim amacı ile yapılan binanın Orman Genel Müdürlüğünce kullanılmasına devam edilmelidir. Aksi halde yapılan harcama ve masraf devlet zararına neden olacak. Ayrıca başka kurum veya kuruluşlara kiralık olarak verilmesi halinde alanın elden çıkmasına ve civardaki ormanların zarar görmesine neden olacaktır. Kamu kaynaklarının rasyonel kullanılması bakımından kiralama çalışmaları acilen durdurulmalıdır " diye konuştu. Bilge ayrıca başta Karaburun Yarımadası olmak üzere, Kemalpaşa ve Torbalı’daki orman alanlarının da taş ocakları riski altında olduğunu belirtti.