20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

19 Haziran 2017, Pazartesi 09:47

ADALET YÜRÜYÜŞÜ SİYASETİ NASIL ETKİLEYECEK?

69 yaşında bir insan 450 kilometre yol yürüyecek. Ve bu insan ülkenin Ana muhalefet partisi Genel Başkanı. İstenildiği kadar yok hızlı trenle gitseydiniz diyerek dalgaya almaya çalışılsın , ya da hukuksuzdur diyerek gözdağı vermeye çalışılsın bu yürüyüşün yankıları dünyada günden güne artarak hükümeti tsunami şeklinde vuracaktır. Bu yankıları televizyonları susturarak , penguen yayını ile engelleyerek yok sayamazsınız. Eğer sizin eviniz kokuyorsa camları kapamanız ve evde yaşayanlara da sakın dışarıda ev kokuyor diye konuşmayın diye gözdağı vermeniz yeterli olmaz. O koku eninde sonunda mahalleye yayılır.

DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE’YE ÇEVRİLDİ

Gandhi 1930 yılında İngilizlerin kendi ülkesindeki tuz yataklarını sömürmesini bayrak yaparak tuz yürüyüşü başlatmıştı. Tuz sadece bir simgeydi. Gandhi’nin derdi tuz değildi aslında. Tuz üstünden Hindistan’ın bağımsızlığı, özgürlüğü ve Hint halkının kendi kaderini tayin hakkı için yürüdü. 24 gün sonunda tuz yataklarına eğilip eline tuz aldığında İngiliz sömürgeciliğini de tuzla buz etmişti. Yurtdışındaki medya adalet yürüyüşü başladığından bu yana Gandhi Kemal adalet için yürüyor diye manşete taşıdı bu olayı..Dünyanın herhangi bir ülkesinde bu yürüyüşü okuyan bir insanı düşünün. Ne düşünür? Bu ülkede ne güzel ileri demokrasi ( !) varmış bravo diye mi düşünür ? Yoksa bu ülkede adaletsizlik var, zulüm var , baskı var diye mi düşünür? Türkiye’deki basını susturabilirsiniz ama dünya basınının başına kayyum atamak gibi bir seçeneğiniz maalesef yok ( !)

ÖVÜNÇ DEMİR’İN YÜRÜYÜŞÜ VE 2019 UFKU

Bu yürüyüşün en büyük yansımaları siyasette olacaktır. Genel siyasetteki etkileri 2019 seçimlerine kadar domino taşı gibi sürecektir. Torbalı siyasetinde ise bir dönemin başlangıcının ilanı gibi görülebilir bu yürüyüş.. CHP’nin aktif ve çalışkan ismi Övünç Demir yürüyüş başladığından bu yana Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yürüyor. Kılıçdaroğlu’nun en yakınındaki kurmayları Övünç Demir ile sürekli görüş alışverişinde bulunuyorlar. Kılıçdaroğlu için Torbalı denilince aklına ilk gelen isim bundan sonra Övünç Demir olacaktır. Daha önce zeytin üreticileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla Kılıçdaroğlu’nun ziyaret etmişti Övünç Bey.. Bu ziyaret CHP çevrelerinde çok ses getirdi. Bunun peşinden adalet yürüyüşü için İzmir’e dönüş programını iptal edip yürüyüşün başından bu yana Kılıçdaroğlu’nun en yakınındaki isimlerden birisi oldu. Övünç Demir’in 2019 yılı için CHP’nin Torbalı Belediye başkan adaylığı yolunda bu gelişmeler önemli bir etken olacaktır. Bunu söylemek için kahin olmaya gerek yok.

EZBERLERİ BOZULANLAR GAZ ALIYOR!

Torbalı’nın siyasi kulislerinden bir takım duyumlar ulaştı bana. CHP’de 2019 yılında adaylığını çantada keklik gören ve siyasi ikbalini buna bağlayanlar bazı söylemler geliştirmişler. Övünç Demir’in genel merkez tarafından ön plana çıkartılması ve aktif çalışmaları herhalde uykularını kaçırmış. Eğer Övünç Demir aday olursa bizde gerekirse başka partiden aday oluruz diye ortamın gazını alıyorlarmış. Şunu açık ve net belirtelim. Torbalı’daki sol seçmen 2014 yılındaki Öz olayından çok ders çıkardı. Bundan sonra ikinci bir Öz vakasına prim vereceğini hiç sanmıyorum.. Ama hezimet yaşamak istiyorlarsa kendi bilecekleri iş..Taş mı ağır olur yoksa 90 yıllık toprak mı ağır olur en azından ölçerler. Çok sevdiğim bir Anadolu atasözü vardır. Tam da egolarını her şeyin üstünde gören bu tip insanlar için özellikle söylenmiş sanki.. Der ki ‘’ El yumruğunu yemeyen kendi yumruğunu balyoz sanırmış..’’