25 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

28 Haziran 2017, Çarşamba 08:45

80 MİLYON İÇİN ADALET

Merak ediyorum; dünyada yurttaşların devletle devletin vatandaşla ve yurttaşların birbiriyle bizdeki kadar çok mahkemelik olduğu ülke var mıdır?herkes adalet arıyor. Oysa yapılan araştırmalar adalete yargıya güvenin yüzde 15’ler düzeyinde olduğunu gösteriyor. İnsanlar niçin adalet arar? Olmadığı için. Adalet hak hukuk hakka uygunluk hakkı gözetmeyi içeren bir sözcük.

Adalet mülkün yani devletin temeli. Adalet istemekte en temel insan hakkı. Ülkede adalet tecelli etmeyince insan hakları, güvenlik, refah, özgürlükler, demokrasi, yerle yeksan olunca ana muhalefet partisi lideri Kılıçdaroğlu adalet isteğini ülkenin yollarına düşerek halka anlatmayı amaçladı.

Yürüyüş 13.günü geçti. Düşünme ve konuşma yanında yürümek insan olmamızın göstergesi. Yürümek bir eylemdir. Konuşmanın ötesine geçmektir. Bu yönüyle tüm demokratik ülkelerde anayasal bir haktır. Dünya demokrasi tarihi yürüme eylemleriyle doludur. 1789 Fransa ihtilalinde ülkenin güneyinden kuzeye yürüyen Marsilya halk ordusu ihtilali gerçekleştirir. 1930 yılında Gandhi arkasına taktığı milyonlarla gerçekleştirdiği tuz yürüyüşü ile Hindistan’ın ingiliz sömürgesinden kurtuluşunun habercisidir.

1934’te Çen Kay Sek’e yenilen komünistler geri dönüşleri sırasında yaptıkları 12 bin km’lik yürüyüş bir yıl sürmüş ve Mao liderliğindeki bugünkü Çin’in yaratılması sağlanmıştır. ABD’de 1963’te Martin Luther King’in ünlü konuşması sonrası yapılan yürüyüş ırk ayrımının sonlanmasının başlangıcıdır. 9 Ekim 1983’te Doğu Almanya’da 70 bin kişinin başlattığı yürüyüş 9 Kasım’da Berlin Duvarının yıkılmasına yol açmıştır. Bugünkü Birleşik Almanya böyle oluşmuştur. .

Örnekleri çoğaltmak mümkün. Bizde Deniz ve arkadaşlarının Samsun’dan Ankara’ya Tam bağımsız Türkiye yürüyüşü, Sendika Lideri Denizer’in önderliğinde Zonguldak’tan Ankara’ya madenci yürüyüşünü sayabiliriz. Yürümek anayasal demokratik bir haktır kimsenin lütfu değildir.

Kılıçdaroğlu niçin yürüyor? Adalet için 80 milyon için adalet için adalet istemiyle yürüyor, her gün çoğalarak yürüyor insanlarımız.. Ülkenin gündeminde pek çok adalet sorunu birikti. Siyasi kararlar yüzünden hapis yatan, hastalanan, hapishanede tedavisi yapılmadığı için hayatını kaybeden , itibarsızlaştırıldığı için canına kıyan, tutuksuz yargılanması gerekirken hapis yatan 160 yakın gazeteci, HDP Eş Başkanı Demirtaş, ve diğer vekiller, yüz günü aşan açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça gibi masum insanların adalet sorunu damla damla bardağı doldurdu. Adalet tıkandı.

CHP Vekili Berberoğlu’nun 25 yıla yakın mahkumiyeti bardağı taşıran damla oldu. ‘’ Hiçbir şey zamanı gelen fikir kadar güçlü değildir’ denilir. Bu yürüyüşün zamanı da çoktan gelmişti. Kılıçdaroğlu bu tıkanıklığı aşmak için hamle yaptı ve adalet yürüyüşünü başlattı. Bu yürüyüşün CHP şemsiyesi altında yapılmadığını adalet isteyen herkesin katılabileceği söylendi. Bizim insanımız ikinci sınıf insan mı? AB standartlarında insanlar gibi yaşamak için adalet dedi. Doğru işleyen ekonomi, doğru vergi sistemi. İçin , geleceğimiz için, yaşadığımız çevre ve doğa için, çocuklarımız için kısacası insan gibi yaşamak için adalet diyoruz.

Bu yürüyüş baskıyla korkutulan memurun, taşeron işçilerin, sağlık emekçilerinin, işin fıtratı denilerek ölüme terk edilen madencilerin , gezi eylemleri sırasında coplanan, gaz sıkılan Berkinlerin, ali İsmaillerin, yürüyüşüdür. İftira atılarak tutuklanan Ali Tatarların, Türkan Saylanların, adalet arayanların yürüyüşüdür.

Korku ve kaygı insani bir durumdur. Korku kaygılarımız olabilir. Baskı ve korku yaratan düzenler korkuya yenik düşülerek düzelmezler. Korku duvarını yıkarak yıkılırlar. Şimdi iş bizlere düşüyor. Bu anlamlı yürüyüşün içinde olmak giderek çoğalmak gerekiyor. Bu ülke hepimizin. Nasıl olmasını istiyorsak , onun için mücadele etmeliyiz.

Adalet yürüyüşü son dönemeçlerden biri, ülkemiz kritik eşikte. Laiklik, özgürlük, eştlik, adalet konusunda o kadar geriledik ki, sokaktan başka gidecek ve özgürleşecek yer kalmadı. Bu yürüyüşü erdemli bir siyasi tavır yapan, Berberoğlu serbest bırakılsa bile sürdürülecek olmasının ilan edilmesidir.

Bu tavrıyla CHP’yi ve sayın Kılıçdaroğlu’nu kutluyorum. Bu yürüyüş ülkemiz için batılı anlamda hukuka adalete ,özgürlüğe, demokrasiye,gidişin başlangıcı olabilir. İnsanlara anlatılır, çoğalınırsa , kırıp dökmeden, provaksayonlara düşmeden milyonları katabilirsek. Hepinize iyi yürüyüşler,sağlıklar diliyorum. Hoşçakalın, dostça kalın.