16 Nisan 2024, Salı

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

25 Mayıs 2017, Perşembe 12:37

67 YAŞINDA TORBALI'YA BÜYÜK ÖDÜLÜ GETİRDİ

Alın Petek yarışmasında tüm sorulara yanıt veren Torbalı’lı Sebile Teyze, TRT 1’de yayınlanan Altın Petek sorusunu bilen dördüncü kişi olarak yarışma tarihine geçti. 67 yaşındaki ilkokul mezunu Sebile Artan’ın bilgisi ve genel kültürü, herkesin dikkatini çekti.

Alın Petek yarışmasında tüm sorulara yanıt veren Torbalı’lı Sebile Teyze, TRT 1’de yayınlanan Altın Petek sorusunu bilen dördüncü kişi olarak yarışma tarihine geçti. 67 yaşındaki ilkokul mezunu Sebile Artan’ın bilgisi ve genel kültürü, herkesin dikkatini çekti. Samimi konuşmalarıyla da dikkat çeken Artan, tüm Türkiye’nin sevgisini kazandı. Pamukyazı’lı olan ve şu an Ayrancılar’da yaşayan 67 yaşındaki Sebile Artan, yarışmadaki tüm sorulara doğru yanıt vererek 50 bin lira ödül aldı.Sebile hanım duygu ve düşüncelerini gazetemiz muhabiri Hasan Demir'e anlattı.

SOKAK LAMBASI IŞIĞIYLA KİTAP OKURDUM

TRT ekranlarının sevilen yarışması Altın Petek yarışmasına katılan Torbalılı 67 yaşındaki ilkokul mezunu Sebile Artan, tüm sorulara doğru yanıt verip, dört joker hakkından da yalnızca ikisini kullanınca herkesi kendisine hayran bıraktı. Yaşlı kadının bilgisi ve kültürüne hayran olan sunucu Engin Hepileri, Sebile Artan’ın hayat hikayesini merakla dinledi. Pamukyazı’da dünyaya geldiğini anlatan Artan, “Babam aydın bir insandı, gezici köy kütüphanesine üyeydi. Oradan kitaplar alır okurdum. Okumayı çok severdim. Gözlerim bozulmasın diye annem gece kitap okumama kızardı. Odamın pencere kenarına oturur, sokak lambasının ışığı ile kitap okumaya devam ederdim. Büyüyünce gazete okumaya ve bulmaca çözmeye başladım. Evde hiç kadın programı izlemem, yarışma programlarını ve belgeselleri izliyorum. Yeni bir şeyler öğrenmek benim için tutkudur” dedi.

OKUSAYDI ÖĞRETMEN OLACAKTI

Yarışmanın ardından gazetemize demeç veren Sebile Artan, yarışmaya katılma sebebini ve sonrasını anlattı. Hayatından da kesitler anlatan Artan, “Ben okumayı çok istiyordum. İlkokulu başarıyla bitirdim. İlkokulu bitirince Bolu Köy Enstitüsünü kazandım. Kız öğretmen okulunu bitirip öğretmen olmayı istiyordum. Babam gönderecekti ama amcamın baskısı nedeniyle gönderemedi. Öğretmen olmayı çok istiyordum. Kardeşlerim okuma fırsatı buldu, bende onların ders kitaplarını okudum, gezici kütüphanelerden aldığım kitapları okudum. Bulmaca merakım, anlamını bilmediğim bazı kelimeleri duymamla başladı. Yeni kelimeler öğrenerek her gün bulmaca çözmeye başladım” şeklinde konuştu.

ÖDÜL İLE ASANSÖR YAPTIRACAK

Sebile Artan’ın Altın Petek yarışmasına katılması da ilginç bir hikayeye dayanıyor. Sebile Artan’ın kızı Ayşen Yılmaz, annesi için başvuruda bulunmuş. Başvuru onaylanınca Sebile Artan’ı arayan yarışma ekibi davet etmiş ancak yaşlı kadın, programa katılmak istememiş. Uzunca bir süre sonra yarışma ekibi Artan’ı bir kez daha aramış, bu kez Artan’ın ailesi yaşlı kadını torunlarına örnek olması gerektiğini söyleyerek ikna etmiş. Torunları için yarışan Artan, yarışmayı kazanınca Torbalı’ya utanmadan, başım dik dönüyorum ifadesi kullandı. Artan, ödül ile ne yapacağı sorusuna ise apartmanında asansör olmadığını ifade ederek asansör yaptıracağını söyledi. HASAN DEMİR